Archido en InfraCare werken samen om IT-oplossingen aan de zorgsector te bieden. Ricardo Gerlag, oprichter van Archido, deelt zijn inzichten over de samenwerking en de gezamenlijke projecten die bijdragen aan een betere IT-infrastructuur binnen de zorgsector. In dit interview worden de uitdagingen, successen en toekomstvisie van deze samenwerking besproken.
Kun je kort iets over jezelf vertellen en over jouw bedrijf Archido?
“Ik ben Ricardo Gerlag gespecialiseerd in IT-consulting en infrastructuurbeheer. In 2020 heb ik mijn bedrijf Archido opgericht. Voordat ik Archido begon, werkte ik als freelancer. Waarbij ik kleinschalige organisaties hielp hun data-infrastructuur te optimaliseren. Later ben ik mij meer gaan richten op het aanbieden van op maat gemaakte full-stack IT-oplossingen, met de nadruk op het ontzorgen van klanten. Met Archido focus ik momenteel op de zorgsector, waar ik kan bijdragen aan projecten met maatschappelijke waarde.”
Welke diensten levert Archido voor InfraCare?
“We ondersteunen InfraCare met hardware-migratie- of plaatsingstrajecten bij hun klanten, voornamelijk op zorglocaties, om complexe situaties aan te pakken en ondersteuning te bieden. Daarnaast ontwikkelen we op maat gemaakte softwareoplossingen om aan complexe behoeften te voldoen.”
Kun je een project omschrijven waar je mee aan de slag bent of gaat voor InfraCare? / Wat ga je hier precies voor doen?
“We zijn betrokken bij meerdere projecten voor InfraCare. Een van de belangrijkste projecten is het ontwikkelen van de InfraCare portal, een alles omvattende webapplicatie waarmee klanten van InfraCare operationele gegevens kunnen bekijken en bewerken. Deze applicatie biedt onder andere een gedetailleerde weergave van de netwerkverbindingen, ITT-administratie en koppelingen van alle endpoint-apparaten.”
Kun je uitleggen waar de complexiteit/ uitdaging ligt in dit project?
“De grootste uitdaging ligt in het waarborgen van de schaalbaarheid van de InfraCare portal en het implementeren van strenge authenticatielagen. Deze lagen zijn cruciaal voor de veiligheid van gebruikersinteracties en interne systeemkoppelingen. Het is een uitdaging om deze beveiligingslagen te integreren zonder de gebruikerservaring te compliceren. Een feilloze gebruikerservaring is essentieel. We realiseren dit door internationale development-standaarden aan te houden, waardoor het project uiteindelijk goed onderhoudbaar is en resulteert in een veilige en robuuste applicatie.”
Hou zou je de samenwerking tussen Archido en InfraCare omschrijven?
“De samenwerking met InfraCare is gebaseerd op een gedeelde visie. Ongeveer vijf jaar geleden ontmoette ik Sebastiaan van InfraCare tijdens een opdracht voor een andere klant. Sindsdien hebben we een sterke communicatieve band opgebouwd en delen we een vergelijkbare visie in ons vakgebied. Deze gemeenschappelijke visie heeft onze samenwerking versterkt en geleid tot de projecten waaraan we momenteel werken. We hechten beiden veel waarde aan het ontzorgen van de klant en het bieden van kwaliteit. Veel organisaties werken met veel tussenschakels, wat de kwaliteit kan verminderen. Wij geloven echter dat een minimale hoeveelheid schakels de klant een hoogwaardige dienstverlening biedt.”
Wat is jouw visie op de toekomst van de IT-branche? En dan met name gericht op de zorgsector?
“De zorgsector kampt met significante uitdagingen, zoals personeelstekorten en een gebrek aan betrouwbare IT-infrastructuur. Ik geloof dat technologie een cruciale rol zal spelen bij het ontzorgen van de zorgsector. IT-oplossingen moeten zorgverleners in staat stellen hun taken effectiever en efficiënter uit te voeren. Het is essentieel dat de systemen gebruiksvriendelijk, betrouwbaar, veilig en schaalbaar zijn, zodat zorgprofessionals zich volledig kunnen richten op de zorg voor de patiënt.”
Hoe ziet de toekomstige samenwerking tussen Infracare en Archido eruit, en welke nieuwe projecten staan er eventueel op de planning?
“Ik zie een veelbelovende toekomst voor de samenwerking tussen InfraCare en Archido. Naast het huidige portaal dat we ontwikkelen, is er al vraag naar ITT-modules. Deze modules zullen zorginstellingen helpen om ITT-diensten eenvoudiger aan te vragen en te beheren, zonder de gebruikelijke doorlooptijd van tickets en e-mailcorrespondentie. Dit zal de operationele efficiëntie aanzienlijk verbeteren en een positieve impact hebben op het comfort van hun cliënten.”
Kommentare