top of page

NAC-oplossing

In onze maandelijkse serie waarin we dieper ingaan op IT-oplossingen en producten, richten we deze keer de aandacht op een cruciale beveiligingscomponent: de NAC-oplossing, oftewel Network Access Control. Aan de hand van interviews met Elwin Haas (één van de oprichters van InfraCare B.V.) geven we uitleg over de IT-oplossingen en welke voordelen het met zich meebrengt.


Security, NAC-oplossing

Wat is een NAC-oplossing?


Een NAC-oplossing staat voor Network Access Control. Het is een oplossing die helpt bij het beveiligen van een bedrijfsnetwerk en biedt beveiliging voor computers, apparaten, en gebruikers.


Elwin: "Je kunt een NAC-oplossing zien als een soort digitale portier voor een gebouw. Deze portier controleert wie naar binnen mag en wie niet. Ze kijken naar de identificatie van mensen, controleren of ze geen gevaarlijke spullen bij zich hebben, en controleren of ze toestemming hebben om binnen te komen."


"Op dezelfde manier werkt dit voor IT-netwerken. Het controleert of apparaten die verbinding met het netwerk willen maken 'legitiem' zijn. Zo kijkt een NAC-oplossing naar de identificatie van het apparaat, bekijkt of er geen schadelijke software aanwezig is, en als het dan vertrouwd is, wordt ervoor gezorgd dat het apparaat toegangsrechten heeft om met het netwerk te verbinden."Een NAC-oplossing staat voor Network Access Control. Het is een oplossing die helpt bij het beveiligen van een bedrijfsnetwerk en biedt beveiliging voor computers, apparaten, en gebruikers.


"Je kunt een NAC-oplossing zien als een soort digitale portier voor een gebouw. Deze portier controleert wie naar binnen mag en wie niet. Ze kijken naar de identificatie van mensen, controleren of ze geen gevaarlijke spullen bij zich hebben, en controleren of ze toestemming hebben om binnen te komen."


"Op dezelfde manier werkt dit voor IT-netwerken. Het controleert of apparaten die verbinding met het netwerk willen maken 'legitiem' zijn. Zo kijkt een NAC-oplossing naar de identificatie van het apparaat, bekijkt of er geen schadelijke software aanwezig is, en als het dan vertrouwd is, wordt ervoor gezorgd dat het apparaat toegangsrechten heeft om met het netwerk te verbinden."

Welke functie heeft een NAC-oplossing en hoe verschilt het van traditionele beveiligingsmethoden?

De functie van een NAC-oplossing is het bieden van een extra beveiligingslaag voor computers en apparaten die met het kantoornetwerk willen verbinden. Voordat een computer of apparaat verbinding probeert te maken met het bedrijfsnetwerk, moet het zich identificeren. Nadat de computer of het apparaat zich heeft geïdentificeerd, wordt er vanuit het bedrijfsnetwerk beoordeeld of het veilig is. Als de computer wordt goedgekeurd, krijgt de persoon toegang tot het netwerk. Zo niet, dan wordt de toegang geweigerd.


"De belangrijkste verschillen tussen traditionele beveiligingsmethoden en een NAC-oplossing zijn dat NAC veel dynamischer en specifieker is. Een NAC-oplossing kijkt naar elk apparaat dat toegang wil tot het netwerk en controleert of het veilig genoeg is. Bij traditionele beveiligingsmethoden bestaat het meer uit een algemene toegangscontrole. De controle is beperkter. Bij een NAC-oplossing kun je ervoor zorgen dat alleen veilige en geautoriseerde apparaten toegang hebben tot je bedrijfsnetwerk, wat de kans op bijvoorbeeld cyberaanvallen verkleint en je gegevens beschermt."


Hoe helpt een NAC-oplossing bij het beschermen van bedrijfsnetwerken tegen ongeautoriseerde toegang en bedreigingen van buitenaf?


Ongeautoriseerde toegang en externe bedreigingen van buitenaf worden voorkomen door het inzetten van een NAC-oplossing voor bedrijfsnetwerken. Een NAC-oplossing zorgt ervoor dat verschillende maatregelen worden genomen.


"Een NAC-oplossing controleert de identiteit en de beveiligingsstatus van computers of apparaten en hun gebruikers voordat ze daadwerkelijk toegang krijgen tot het netwerk. Zo worden kwetsbare en niet-compatibele apparaten automatisch geweigerd, en worden alleen veilige apparaten met de juiste machtigingen toegelaten. Hierdoor wordt de kans op bijvoorbeeld malwarebesmetting verminderd."


Welke verschillende authenticatiemethoden biedt een NAC-oplossing om de toegang tot het netwerk te beheren en gebruikersidentiteiten te valideren?


Er zijn verschillende authenticatiemethoden om toegang tot het netwerk te beheren en de gebruikers van de computers of apparaten te valideren.


"Zo heb je bijvoorbeeld de optie om de computer of het apparaat bekend te maken. Stel een zorginstelling koopt voor zijn of haar medewerkers 500 laptops. Deze 500 laptops kun je dan eenmalig registreren in de NAC-oplossing. Dit betekent dat de NAC-oplossing deze apparaten voortaan herkent en valideert als veilig. Hierdoor krijgen al deze 500 laptops toegang tot het netwerk."


"Een andere authenticatiemethode is het gastenportaal. Als gebruiker krijg je een webpagina te zien. Vervolgens kun je daar met een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Zo kun je onderscheid maken tussen toegang voor zorgpersoneel (bedrijfsinlog) en gasten (gasteninlog). Andere opties zijn tweefactorauthenticatie (2FA) of multifactorauthenticatie (MFA)."


Kun je concrete voorbeelden geven van zorginstellingen die aanzienlijke verbeteringen hebben ervaren in beveiliging, compliance en netwerkbeheer na implementatie van een NAC-oplossing?


Verschillende klanten, zoals Stichting Zorgspectrum en Reinaerde, hebben gekozen voor een NAC-oplossing van InfraCare B.V.


"De dienstverlening van de gebruikers van het netwerk is aanzienlijk verbeterd. Dit werd bijvoorbeeld duidelijk toen een gedragsdeskundige een camera wilde plaatsen. Voorheen moest er een uitgebreid proces worden doorlopen voordat dit operationeel was. Met een NAC-oplossing is dit verleden tijd en kunnen ze dit eenvoudig zelf installeren. Dit is vooral interessant voor zorginstellingen die regelmatig nieuwe producten willen toevoegen."


"De installatiesnelheid van een netwerk is bij een nieuw gebouw of vestiging aanzienlijk sneller dan bij traditionele netwerken, omdat de poorten bij een NAC-oplossing dynamisch zijn. Deze poorten herkennen automatisch welke apparaten het zijn. Dit betekent een verkorte installatieduur van 3 dagen naar ongeveer 6 uur."


Waarom zou je als zorginstelling voor een NAC-oplossing van InfraCare B.V. moeten kiezen?


“Met een NAC-oplossing ben je beter beveiligd en kan je een betere dienstverlening aan jouw gebruikers, cliënten en medewerkers aanbieden. Daarnaast heeft een NAC-oplossing van InfraCare een extra voordeel. Wij koppelen de NAC-oplossing aan ons eigen monitoringssysteem, waardoor je heel eenvoudig inzichtelijk hebt als er iets aan de hand is. Het aan- en uitzetten van een apparaat wat niet werkt is hierdoor zelfstandig uit te voeren.”


Comments


bottom of page